Fondacija Tijana Jurić predstavila Registar nestalih lica Srbije

Fondacija Tijana Jurić predstavila je 13. juna u Medija centru Beograd, prvi Registar nestalih lica Srbije – jedinstvenu bazu za prikupljanje podataka i fotografija svih odraslih nestalih lica, i zasebno nestale dece, sa ciljem njihove bolje vidljivosti i uključivanja javnosti u njihovu potragu.

O Registru koji će do kraja juna biti pokrenut u vidu web stranice na adresi www.nestalisrbija.rs, govorili su Njena ekselencija ambasadorka Australije u Srbiji Julia Feeney, osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, otac nestale devojčice Barbare Vitez, Endre Vitez, i urednik stranice – Registra, Bojana Latinović

– Pokretanjem jedinstvenog Registra, Fondacija Tijana Jurić ostvaruje jedan od primarnih strateških ciljeva usmerenih na poboljšanje potrage za nestalim licima. Nakon usvajanja „Tijaninog zakona“ koji je potragu za nestalom decom i maloletnim licima učinio efikasnijom, logično je bilo da nastavimo sa traženjem novih mogućnosti i mehanizama koji će dodatno poboljšati potragu za nestalima u Srbiji. Od 2015. godine do danas beležimo na desetine slučajeva nestale dece koja su nam bila prijavljena, a koja su, brzim alarmiranjem javnosti, ubrzo nakon toga pronađena i vraćena svojim porodicama. Upravo ti slučajevi potkrepili su naš stav da će uključivanje šire javnosti u potragu kroz osnivanje jedinstvenog Registra, znatno doprineti bržoj i efikasnijoj potrazi za nestalim licima, pre svega decom, rekao je Igor Jurić.

On je dodao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije upoznato sa pokretanjem Registra, te da očekuje uključivanje i zajedničku saradnju sa tom institucijom, kao i u svim prethodnim projektima koji su se ticali bezbednosti dece.

– Cilj pokretanja Registra jeste vidljivost velikog broja nestalih lica čiji podaci i fotogafije, mimo policijske evidencije, u većini slučajeva javnosti nisu dostupne. Pokretanjem registra, Fondacija ujedno podiže svest javnosti o nestancima lica kao svakodnevnoj pojavi, istakla je Bojana Latinović.

Prilikom izrade srpskog Registra nestalih lica, sagledavani su modeli registara zemalja u okruženju, ali i evropskih država. Ipak, kao primer dobre prakse u velikoj meri pokazao se Nacionalni registar nestalih osoba Australije, zbog čega je osnivanje Registra nestalih lica Srbije svesrdno podržala Ambasada Australije u Srbiji.

– Drago nam je što su u Registar nestalih lica Srbije uneti primeri dobre prakse iz Australije. Osim toga, nadam se da će Registar biti na usluzi svim građanima Srbije i da će doprineti efikasnijoj potrazi i pronalaženju nestalih osoba. Želela bih da ovom prilikom pohvalim rad Fondacije Tijana Jurić. Sigurnost i bezbednost dece jesu prioritet, i svi  mi – roditelji, nastavnici, policija, vlada – svaki član društva, imamo svoju ulogu u njihovom stvaranju, istakla je ambasadorka Australije Julia Fenney.

Barbara Vitez, devojčica iz Sente kojoj se svaki trag izgubio 25. novembra prošle godine, prva je nestala osoba koja je uneta u Registar nestalih lica Srbije, uz dozvolu njene porodice. Njen otac, Endre Vitez, podržao je danas javno osnivanje ovog Registra i napore Fondacije Tijana Jurić da poboljša zakonske uslove i uvede nove mehanizme u potragu za nestalom decom.

Ovom prilikom je istaknuto i da će, nakon puštanja Registra u rad, građani Srbije imati priliku da na web stranici www.nestalisrbija.rs ostave podatke o nestalom licu, ukoliko istim raspolažu, i da time daju doprinos boljoj i efikasnijoj potrazi.

Milan Stojsavljević (90) je nestao

Nestao oko pola 3 ujutru 16.10., sam je bio u kući i izašao je i otišao - to su podaci koje je dala komšinica koja je ustajala u toku noći i videla svuda popaljena svetla i otišla da ga vidi ali videla da ga nema. Takođe je komšinica rekla da je to popodne bio uznemiren i da je pričao da mora da ide da javi Železnici da je planirano da bace minu na nju pa da im javi na vreme i da ih spasi (on je nekada radio na železnici). Ona mu je to veče spremila večeru i sedela je dugo kod njega i na kraju mu je dala bromazepan da se smiri i on je zaspao pa je otišla kući. I onda u toku noći zatekla to što je već objašnjeno. Ostavio je za sobom otključanu kuću i otvorenu kapiju. Osoba koja je pazila na njega, njegov sin, te noći je radio i ostavio ga samog. Po oceni njegovog sina, kada je izašao na sebi je imao trenerku, košulju i džemper i obuven jedan opanak i papuču i poneo je neku kesu spakovanu. Dokumenta i novac nema kod sebe niti bilo kakav telefon.
Da li znate nešto o ovoj osobi?