Podrška uvođenju sistema obaveštavanja u slučajevima nestale dece

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se sa osnivačem Fondacije „Tijana Jurić“ Igorom Jurićem, kako bi razgovarali o pružanju podrške Ministarstva za uvođenje sistema obaveštavanja u slučajevima nestale dece.

Đorđević je rekao da podržava svaki vid zaštite dece od bilo kog oblika nasilja i da Ministarstvo već učestvuje u nekoliko projekata koji su u vezi sa ovom temom.

,,Zaštita dece od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja jeste jedan od prioriteta Vlade. Sva deca moraju da odrastaju u bezbednom okruženju i mora da im se omogući ostvarivanje svih njihovih prava. Ministarstvo je pripremilo Nacrt zakona o pravima deteta i o zaštitniku prava deteta – dečjem ombudsmanu, čije se usvajanje očekuje na jesenjem skupštinskom zasedanju.’’ – rekao je on.

Ministar je dodao da veruje da će ovaj zakon doprineti boljem ostvarivanju dečjih prava i njihovoj zaštiti od nasilja, koje kao država želimo da iskorenimo u našem društvu.

Osnivač Fondacije Igor Jurić naglasio je da je za uvođenje ovog sistema neophodna podrška svih značajnih institucija u zemlji, i da se nada da ona neće izostati ni kada je u pitanju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

,,Verujem da će ovaj sistem brzo zaživeti i da će se time u velikom broju smanjiti tragični slučajevi nestale dece.’’ – poručio je on.

Milan Stojsavljević (90) je nestao

Nestao oko pola 3 ujutru 16.10., sam je bio u kući i izašao je i otišao - to su podaci koje je dala komšinica koja je ustajala u toku noći i videla svuda popaljena svetla i otišla da ga vidi ali videla da ga nema. Takođe je komšinica rekla da je to popodne bio uznemiren i da je pričao da mora da ide da javi Železnici da je planirano da bace minu na nju pa da im javi na vreme i da ih spasi (on je nekada radio na železnici). Ona mu je to veče spremila večeru i sedela je dugo kod njega i na kraju mu je dala bromazepan da se smiri i on je zaspao pa je otišla kući. I onda u toku noći zatekla to što je već objašnjeno. Ostavio je za sobom otključanu kuću i otvorenu kapiju. Osoba koja je pazila na njega, njegov sin, te noći je radio i ostavio ga samog. Po oceni njegovog sina, kada je izašao na sebi je imao trenerku, košulju i džemper i obuven jedan opanak i papuču i poneo je neku kesu spakovanu. Dokumenta i novac nema kod sebe niti bilo kakav telefon.
Da li znate nešto o ovoj osobi?