Statistika oglašavanja sistema za uzbunjivanje javnosti prilikom nestanaka dece za prvi i drugi kvartal 2019.godine

AMBER Alert uzbuna se u Evropi oglasila osam puta u prvom kvartalu (januar, februar i mart) 2019. godine, srećom sva deca su pronađena živa i zdrava.

Trećeg marta poljsku javnost uzbunio je Child Alert (ime Sistema za uzbunjivanje javnosti prilikom nestanaka dece) zbog trogodišnje devojčice koja je oteta zajedno sa majkom. Uveče, oko 22 časa dva maskirana čoveka presrela su ih i gurnula vozilo. Srećom, zahvaljujući brzom reagovanju i majka i ćerka su pronađene i brzo vraćene kući.

AMBER Alert ili Child alert kako se u nekim državama ovaj sistem upozorenja naziva, koriste se samo u najnužnijim slučajevima. Policija izdaje nalog za Ambler alert kada veruje da je život nestalog ili otetog deteta u neposrednoj opasnosti i javnost može da pomogne u potrazi.

U drugom kvartalu, tokom aprila, maja i juna Amber Alert u evropskim zemljama oglasio se 13 puta. Većina dece je vraćena kući živa i zdrava. Za jednim detetom, petogodišnjim Samuelom Benjaminom iz Španije, potraga još uvek traje.

Petog maja Alerte Enlèvement, kako se u Francuskoj zove sistem upozoravanja u slučajevima nestale dece, oglasio se povodom nestanka dvogodišnjeg dečaka iz Marseja. Zahvaljujući brzim reakcijama i dojavama javnosti, policija je ubrzo došla u hotel u kome su otmičari krili dete. U junu je holandska policija izdala dva nacionalna upozorenja o Amber alerta.

Prvi je rešen jer je slučajni prolaznik prepoznao dečaka zahvaljujući Amber alert obaveštenju i javio policiji, pa je šesnaestogodišnjak ubrzo je vraćen kući.

28. juna objavljeno je drugo holandsko Amber upozorenje za dvanaestogodišnju devojčicu iz Roterdama. Holandska policija strahovala je za devojčinu sigurnost, jer im je prilikom prijave nestanka rečeno da je viđena sa čovekom koji je pričao na engleskom. Sledećeg dana devojčica je ponovo bila sa svojim roditeljima, a osumnjičeni je uhapšen.

Milan Stojsavljević (90) je nestao

Nestao oko pola 3 ujutru 16.10., sam je bio u kući i izašao je i otišao - to su podaci koje je dala komšinica koja je ustajala u toku noći i videla svuda popaljena svetla i otišla da ga vidi ali videla da ga nema. Takođe je komšinica rekla da je to popodne bio uznemiren i da je pričao da mora da ide da javi Železnici da je planirano da bace minu na nju pa da im javi na vreme i da ih spasi (on je nekada radio na železnici). Ona mu je to veče spremila večeru i sedela je dugo kod njega i na kraju mu je dala bromazepan da se smiri i on je zaspao pa je otišla kući. I onda u toku noći zatekla to što je već objašnjeno. Ostavio je za sobom otključanu kuću i otvorenu kapiju. Osoba koja je pazila na njega, njegov sin, te noći je radio i ostavio ga samog. Po oceni njegovog sina, kada je izašao na sebi je imao trenerku, košulju i džemper i obuven jedan opanak i papuču i poneo je neku kesu spakovanu. Dokumenta i novac nema kod sebe niti bilo kakav telefon.
Da li znate nešto o ovoj osobi?