Uličnom akcijom obeležen Međunarodni dan nestale dece i početak kampanje „Nestali ne smeju biti nevidljivi“

Fondacija Tijana Jurić obeležila je danas Međunarodni dan nestale dece uličnom akcijom u centru Novog Sada okupivši veliki broj građana, pre svega mlađe generacije.

Događaj je počeo nastupom umetničke grupe „Beogradski pantomimičari“, nakon čega je usledilo fotografisanje sa siluetom koja simbolično prikazuje svako nestalo lice za kojim se još uvek traga. Najmlađi učesnici akcije pustili su u nebo bele balone sa porukama onima koji se nisu vratili svojim kućama. Neformalna grupa građana „Dva minuta tišine“ je transparentima poslala poruku da je devojčica iz Sente, Barbara Vitez, upravo jedna od onih za kojima se traga.

– Želimo da na ovaj način ukažemo na problem i da ubrzamo pronalaženje te dece, a samim tim i pomognemo da se ona što bezbednije vrate kući. Još uvek ne znamo gde je veliki broj dece. Kao društvo, u prošlosti smo napravili mnogo grešaka u momentima kada su nestajala deca i te greške smo plaćali preskupo, njihovim životima. Pred takvim stvarima brzo zatvaramo oči, brzo zaboravljamo, i ja želim da tu svest podignemo na neki viši nivo. Jedna od stvari koje smo uradili u tom pravcu bilo je i osnivanje Registra nestalih lica koji je danas dostupan pre svega porodicama nestalih, ali i svim drugim građanima Srbije koji mogu aktivno da se uključe u potragu. Trenutno imamo 16 lica čije su se porodice samoinicijativno javile, međutim, jako je važno da se uključi i Ministarstvo unutrašnjih poslova tako što će nam dati i ostalu evidenciju, da bismo sve nestale imali na jednom mestu. Tada će cela priča dobiti još veći smisao i znaćemo ko su osobe za kojima treba da tragamo, rekao je danas Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

Policijski savetnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srđan Ilić izneo je podatak da je u toku 2017. godine nestalo 1.334 dece, a da se za osam njih još traga.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Fondacija Tijana Jurić su na istom zadatku, a to je unapređenje procedure postupanja prema maloletnim licima i traganje za istima, rekao je Ilić.

Fondacija je današnjom akcijom ujedno započela veliku kampanju „Nestali ne smeju biti nevidljivi“ koja nije ograničenog tipa i koja će u narednom periodu, osim podizanja svesti o problematici nestanaka lica, promovisati besplatan broj 0800/200-880 namenjen prijavi nestanaka.

– Ovim putem pozivamo porodice nestalih lica da prijave svoje nestale u naš Registar pozivanjem besplatnog broja ili direktno putem sajta www.nestalisrbija.rs, bez obzira kada se nestanak desio, rekao je Igor Jurić.

Svoja iskustva sa slučajevima nestalih lica i njihovim porodicama, danas je podelio i novinar Mašan Lekić, koji je najavio da će se tema nestalih lica i dalje obrađivati u emisiji „Na mestu zločina“, te da će na taj način biti dat doprinos celoj priči.

Priručnik „Nestali ne smeju biti nevidljivi“ koji pojašnjava postupanje u situacijama nestanka deteta, i sadrži savete kome prijaviti nestanak, kako organizovati potragu i kako ne remetiti tok potrage, deljena je građanima, a uskoro će u elektronskoj formi biti dostupna na sajtu Nestali Srbija.

Milan Stojsavljević (90) je nestao

Nestao oko pola 3 ujutru 16.10., sam je bio u kući i izašao je i otišao - to su podaci koje je dala komšinica koja je ustajala u toku noći i videla svuda popaljena svetla i otišla da ga vidi ali videla da ga nema. Takođe je komšinica rekla da je to popodne bio uznemiren i da je pričao da mora da ide da javi Železnici da je planirano da bace minu na nju pa da im javi na vreme i da ih spasi (on je nekada radio na železnici). Ona mu je to veče spremila večeru i sedela je dugo kod njega i na kraju mu je dala bromazepan da se smiri i on je zaspao pa je otišla kući. I onda u toku noći zatekla to što je već objašnjeno. Ostavio je za sobom otključanu kuću i otvorenu kapiju. Osoba koja je pazila na njega, njegov sin, te noći je radio i ostavio ga samog. Po oceni njegovog sina, kada je izašao na sebi je imao trenerku, košulju i džemper i obuven jedan opanak i papuču i poneo je neku kesu spakovanu. Dokumenta i novac nema kod sebe niti bilo kakav telefon.
Da li znate nešto o ovoj osobi?